Este un mecanism de dezvoltare teritorială propus de Comisia Europeană pentru perioada de programare 2014-2020 în vederea combaterii sărăciei şi a excluderii sociale, prin formarea unui Grup de Acţiune Locală (GAL) şi implementarea unei Strategii Integrate de Dezvoltare Locală (SDL).
DLRC se bazează pe abordarea de jos în sus, prin mobilizarea și implicarea directă a comunităților dezavantajate și a organizațiilor locale, de la nivel urban, pentru a face pași concreți spre diminuarea riscurilor de sărăcie şi excluziune socială, dezvoltarea lor într-un mod mai inteligent, mai durabil și mai favorabil incluziunii, în concordanță cu obiectivele Strategiei Europa 2020.
Este rezultatul unor consultări ample a tuturor categoriilor de stakeholderi din domeniul serviciilor publice (educaţie, sănătate, servicii sociale, ocupare) şi din domeniul privat.
În elaborarea SDl au fost implicate organizaţii şi persoane care cunosc problemele reale cu care se confrunta diverse categorii de persoane vulnerabile din Municipiul Dej şi cauzele care generează aceste probleme. Soluţiile propuse au fost transpuse în măsuri şi intervenţii care să contribuie la imbunatatatirea situaţiei existente.
SDL conţine un set de măsuri integrate, multisectoriale și complementare, care combină acțiuni privind integrarea durabilă pe piaţa muncii, îmbunătăţirea accesului la sistemul de educaţie și formare, la servicii de sănătate și sociale de bază, finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) cu investiţii în infrastructură, planificate prin Programul Operaţional Regional (POR).
SDL Dej a fost elaborată în perioada septembrie – noiembrie 2017 în cadrul proiectului “Sprijin pregătitor pentru înființare GAL Dej și realizarea SDL”, finanţat prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN şi va fi implementata în perioada octombrie 2018 – septembrie 2023.
Bugetul total aprobat al SDL Dej este de 7.025.000 Euro, din care:
2 REGLEMENTARI URBANISTICE ZONIFICARE sc.1-10000
Prin SDL se propun o serie de intervenţii asupra comunităţilor marginalizate de pe întreg teritoriul municipiului Dej, cu accent pe 4 zone urbane marginalizate roma şi nonroma (ZUM) în care acestea sunt concentrate:
Buget SDL
Măsurile incluse în SDL se adresează persoanelor în risc de sărăcie şi excluziune socială cu domiciliul în municipiul Dej. Numărul estimat de beneficiari este de 1700, din care peste 20% locuiesc în ZUM. Din grupul tinta fac parte următoarele categorii de persoane:
Sinteza SDL Dej